Cluj-Napoca (pronunţat /’kluʒ na’poka/, până în 1974 Cluj; în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopoli) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România.” …asa incepe descrierea pe Wikipedia. Pentru mine, Clujul nu e nici resedinta judetului Cluj, nici capitala istorica, nici centru universitar, pentru mine este Casuta Mea, care m-a adapostit in ultimii 4 ani si care este cea mai frumoasa casuta pe care am avut-o .

De cand eram la liceu, visam sa ajung si eu mare studenta la Cluj, fratele meu fiind student aici. Ei bine, am ajuns! Tin minte ca la inceput imi faceam abonament pe toate liniile de autobuz/ trolli si ma plimbam in lung si in lat prin oras, si daca ma pierdeam, ma urcam in vreun mijloc de transport si mergeam in centru sau la gara…acolo eram iarasi pe pamant sigur.
Ei bine, plimbarile astea se reiau acum, doar ca nu ma mai urc in mijloace de transport, numai cand obosesc picioarele . De cand a inceput vacanta, vin destul de des aici, mi se pare ca orasul e din ce in ce mai frumos (nu mi se pare, chiar este). Ma iau si ma plimb in lung si in lat, din Manastur pana in Grigorescu, din Zorilor in Manastur , din Centru in Zorilor si tot asa. Un lucru pe care l-am observat: se face tot mai mare oraselul asta. E ciudat sa vad cum acum doi ani mergeam pe Campului 10 minute si dup-aia se termina orasul…acum mergi 40 de minute si esti inca in mijlocul orasului (bine, exagerez, dar nici mult nu mai are) si la fel e in fiecare directie. Ce sa mai zic de constructiile din centru… am vazut niste proiecte de amenajare si de “nu stiu cum ii spune” a zonei centrale…jos palaria! … cu pomisori, bancute, fantani arteziene, si ce-i important, nu vor mai fi masini…na bine, nu asa multe. Nu stiu cine e responsabil de toate minunile astea, dar sunt baieti destepti. Cel mai mult ma bucur ca este trotuar din Zorilor pana in Manastur .

Azi am vazut o cladire gigantica (asta m-a determinat sa scriu…), un ansamblu rezidential, din multele care se construiesc…dar asta mi se pare deosebita. E o zona foarte faina, cu muulta verdeata un paraiaş in fata, aproape de strada si totusi acolo in lumea ei. Oamenii erau ca niste furnicute…lucrau intr-o veselie! Va fi foarte frumos!


O sa-mi fie dor… pt ca o parte din Clujul asta nu va mai exista pt multa vreme (de s-ar produce si in educatie asa repede schimbari…) o sa-mi fie dor de blocul meu (cu vedere exceptionala spre alt bloc, la cativa metri departare), de vecinii din bloc care nu s-au aratat deranjati aproape niciodata de chefurile noastre, de non-stopul de jos (de-astea chiar numa la noi mai sunt…dar sa traiasca), de 7-le care ma ducea in fiecare zi la facultate, dar cel mai mult imi va fi dor de ceaţa din Cluj (de-asta am mai gasit si prin alte parti, dar acolo ma deprima…aici nu
)

Sa auzim de bine

4 Replies to “Beautiful Cluj”

  1. Nici nu mi am dat seama cat de tare imi lipseste Cluju pana nu am citit ale tale randuri. si cat de frumos l’ai descris, si cat de bine ai imortalizat fiecare bucatica!!!imi e dor si mie de balconu tau,de nenea de la parter…imi e dor si de casuta mea, de prima cafea a zilei bauta pe fotoliu, cu geamu larg deschis, cu lumina puternica radiindu’mi casa, de trenu care il aud noaptea tarziu (chiar daca stau atat de departe de gara)…de cafelele din oras, de troleu, de frumosu din troleu :P, sa urc sus pe Rpublicii, sa fug de pe Sindicatelor pana in Marasti si inapoi si pe urma acasa…sau te miri pe unde la cafea…

  2. Folosesti foarte des cuvantul “cafea”…bat-o s-o bata…azi am avut prima zi fara…ieeeee, dar imi aduc cu drag de cafelele alea luungi din Seasons, uitam ce zi e, uitam cat e ceasul…eram numai noi si cafelele noastre 🙂
    Nu esti updatata deloc: Nenea de la parter nu mai sta la parter… s-a mutat…; pe Republicii nu mai tre sa urci ca s-a mutat facultatea pe Sindicatelor, TOATA! de balconul meu poate sa-ti fie dor, ca e gata, vine frigul!
    Dar restul le reluam iarasi si iarasi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *