Mereu eram curioasa cine sta in spatele reformei politicii asteia cu numele frumos de
Procesul Bologna. Stau uneori si ma gandesc ca atunci cand o sa ma fac mare, o sa fac si eu un “Proces Bologna” . Pe de alta parte, dupa experienta de saptamana trecuta… ma gandesc ca o sa fiu foarte mare pana ajung sa vad lucrurile intamplandu-se .

Ei bine, zilele trecute mi-am satisfacut una din curiozitati. Merg ca in orice alta zi la cursuri. Vine profu si ne tot vorbeste de tot felu de inventii de-ale lui, contributii, premii, experiente, cercetari… noi stam numa si cascam ochii si ne gandim, doamne, parca ar avea 100 de ani, domnul nostru prof
. Zice el la un moment dat: “cand am gandit noi suplimentul de diploma” Carmen ciuleste urechile! Mai zice odata ca atunci cand ei au inventat suplimentul de diploma, unul din punctele importante era descrierea sistemului de educatie din respectiva tara.

In pauza ma iau eu fuga-fugutza si ma duc cu intrebari: cine “noi” am inventat SD? Cum de el? Cum sunt feedbackurile? Cum arata suplimentul nostru de diploma? Incepe si-mi povesteste istoria de la inceputrile ei (fara ca eu sa stiu la acel moment dat care e inceputul istoriei). Ma ia cu mobilitati, proiecte Erasmus, cum a descoperit el nevoia documentului astuia, cum s-au inpotmolit in acordarea unui nume si ajungem la punctul in care zice ca nu stie cum arata suplimentul nostru ca nu s-o interesat daca e tot asa, daca intr-adevar primim ori ba. No, zic eu, eu as fi curioasa in locul lui. Dar de cand l-a inventat el si pana acum… s-a povestit istoria de 3 ori! Cum asa? Pai dragii de noi mai mergeam la gradi pe cand profu meu isi batea capul cu studii, cercetari, adunat documente din toate tarile, comparat, analizat si facut un document pe care sa-l numeasca diploma supplement si sa nu-l confunde lumea cu al nemtilor “diplom”. Si cand mergeam eu la gradi? Priin ’87-’88… acum 20 de ani. Si iaca cum hartiuta asta e aproape asa de mare ca mine

Na si cum, din ’88 pana acum o stat la naftalina proiectu? Cam asa ceva. Au fost cativa entuziasmati, dar se pare ca a asteptat sa se coaca bine pana ajungem noi absolventi si avem nevoie de el. Ce m-a amuzat ce mai tare e, ca pe vremea cand eu eram aproape absolventa de gradi, hartiuta asta a venit la noi in tara, da… in Romania, pentru ca acolo a fost publicata pentru prima data in jurnalul “Higher Education in Europe” al UNESCO-CEPES. (O fi crezut ca si la absolventii de gradinita e nevoie ). Si cum a aratat atunci? cam la fel ca si acum!

Ia priviti aici

Sa studiati frumos!

PS: Multumesc, Bhina, for technical assistance!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *