Protestele studentilor din Austria si Germania continua!
De la mijlocul lunii octombrie, mii de studenti din Austria si Germania protesteaza impotriva implementarii gresite a principiilor Procesului Bologna in Universitati, fiind nemultumiti, printre altele, de imposibilitatea participarii la cursuri din cauza seminariilor si cursurilor prea pline, in ciuda introducerii taxelor de studii in majoritatea regiunilor tarii. De asemenea, studentii spun ca nu se mai simt reprezentati, nu sunt implicati in luarea deciziilor, iar conditiile de studiu lasa de dorit. Asadar in 61 de institutii de invatamant superior din Germania, studentii isi petrec zile si nopti in aulele acestora, boicotand cursuri si alte activitati care ar trebui sa fie organizate in acestea.

Din 18 Noiembrie ne-am alaturat si noi, studentii Universitatii din Kassel, ocupand cel mai mare amfiteatru “Hörsaal 1”. De la inceput, presedintele universitatii la fel ca si alti reprezentanti ai universitatii se intalnesc regulat cu studentii pentru a negocia conditiile si a cauta o solutie pentru problemele acestora. Studentii solicita sali de curs mai mari, ore de curs in intervalul 8-20 (nici nu stiam ca inginerii incep cursurile la 6:30… groaznic) si renuntarea la listele de prezenta.
Deseori problemele cu care se confrunta studentii si profesorii nu sunt atat de usor de rezolvat, conducerea universitatii dand mereu vina pe subfinantarea invatamantului superior in Germania.
Intr-adevar, Universitatea din Kassel a fost luata putin prin surprindere de numarul mare de studenti inscrisi in ultimii ani. Probabil datorita faptului ca s-a renuntat la taxele de studiu in statul Hessen, in octombrie 2009, 19 635 de studenti au inceput un nou an de studiu. In mijlocul constructiilor unui nou campus, universitatea cauta solutii pentru rezolvarea temporara a acestei probleme: unele cursuri sunt tinute in cinematografe, sali ale diferitelor comunitati religioase, sau sunt chiar prin transmitere video in alte sali de curs. Totusi, prin introducerea listelor de prezenta care au chiar si o influenta in evaluarea finala a cursului (care de obicei este un test scris), studentii sunt “obligati” sa fie prezenti fizic la cursuri, in conditiile in care invatarea este mult ingreunata. Pe de alta parte, multi profesori tin seminarii in grupe mici, pentru a facilita interactiunea studentilor. Din aceasta cauza, chiar daca studentii au fost acceptati la studiu, nu primesc un loc in sala de seminar.

O problema de nerezolvat? Noi cautam rezolvarea impreuna!

3 Replies to “Protestam pana castigam!”

 1. Super tare Carmen!

  Instigatori din toata Europa, uniti-va!

  Sunt super curios cum au reusit sa organizeze toata miscarea! As vrea detalii picante 🙂

  Succes si sa va tineti tare!

 2. Da, si eu sunt foarte entuziasmata, nu de ce se intampla in invatamantul superior din Europa, ci de miscarea studenteasca… e gigantica!!!
  Este atata solidaritate si unitate la nivelul studentilor si atata coerenta in discursurile lor… sunt placut impresionata.
  Dar evident ca exista si aici opozitia din randul studentilor, care fie sunt neinteresati sau sunt multumiti cu ceea ce primesc si nu considera necesara miscarea nici macar a unui deget pentru colegii lor.
  Diseara este din nou intalnire cu presedintele universitatii… revin 😉

 3. Daca tu esti printre organizatorii manifestarilor de-acolo..cu siguranta vor avea sort de izbanda:)

  PS: o sa iti scriu un mail curand ca mi-e dor de tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *